KONTAKT OSS

post@lekeplasskontrollen.no
Telefon: 3595 5161
Mobil: 9017 8241

Kan vi kjøpe lekestativ på felleskjøpet, eller lage selv ?

Hei,
Jeg er sekretær i en velforening som vurderer å kjøpe/lage noen nye lekestativ til lekeplassen vår. Det vi lurer på er hvilke regler vi må forholde oss til når vi skal anskaffe lekestativ/lekeapparater. Kan vi spikre sammen noen stativer på egen hånd? Kan vi kjøpe av lekestativene som selges forholdsvis billig på f.eks. felleskjøpet? Eller må vi kjøpe de lekestativene som er godkjent for bruk i barnehager o.l.?

 

Svar:  Ettersom lekeplassene deres er offentlig tilgjengelige så gjelder samme regler her som for alle offentlige lekeplasser. Dvs at alt som står der skal tilfredsstille kravene i lov og forskrifter, samt standarder for slikt utstyr. 

Normalt er ikke lekeplassutstyr som selges i byggevareforretninger, større planteutsalg osv laget for offentlig bruk, men til bruk i privat inngjerdet hage (ikke borettslag osv). Da er det andre regler.  

Vi har kontrollert en rekke slike stativer og de har uten unntak, mange og alvorlige avvik fra regelverket ift hehtefarer for hals og hode, snorer og klær, fingre, beskyttelse mot fall, tau osv. De er  også underdimensjonerte.

Utfordringen er at de som arbeider med salg av disse  nesten aldri kjenner til dette, men kun antar og anbefaler disse til alle som spør om de kan benytte slike. Det er åpenbart at produsentene helle rikek informerer særlig om dette - noe de i utgangspunktet har ansvaret for.

Produsenter og utsalgsstedene har et hovedansvar for at slik kunnskap kommer dit den skal - dvs til kunden, og en kan kreve rekamasjon på bakgrunn av feil informasjon.  Vi har tidligere vært i kontakt med både produsenter og større kjeder ift dette, men det synes ikke som om dette er tatt alvorlig.

Bygger dere selv – noe som er helt ok – er dere som produsent å regne selv, og da også ansvarlige for at alle krav som gjelder  er innfridd.  Med rett kunnskap er det faktisk ikke så vanskelig om en holder seg til levare fallhøyder.

Lykke til!