Hei, vi er en mindre lokal produsent som får utført kontroll av produktene våre av sertifiserte lekeplassinspektører der hvor vi lager de eller ny monterte ute hos kunder. Det har vært godt nok så langt for våre eksisterende og nye kunder. Vi fikk et spørsmål ved en presentasjon av våre produkter overfor en rekke utenomhusarkitekter. Spørsmålet dukket opp da en av arkitektene mente at TUV godkjenning på et apparat, var samsvar med ingen avvik etter NS-EN 1176. Vi sa at vi ville sjekke dette ut da vi var noe usikre. Stemmer det?
Og kan dere hjelpe med en forklaring på forskjellen mellom en avviksrapport utført av en sertifisert lekeplassinspektør som ikke har avvik og sertifisering av lekeapparater?
På forhånd takk!
—————
Hei, og takk for spørsmålet
En sertifisering er en samsvarserklæring utført av en kommersiell tredjeparts aktør, ofte kalt testhus og som skal gi dokumentasjon for at et produkt tilfredsstiller og møter de beskrevne kravene sertifiseringen er utført opp mot. Det handler altså om selve produktet før det er montert eller tatt i bruk. Eksempelvis at en huske er sertifisert etter EN1176 del 1 og del 2. Langt på vei skal sertifisering oppfattes som at et produkt da har et sertifikat på at det møter kravene i den gjeldende standarden. Det er det nærmeste produsenter kan komme en “godkjenning”. Men det kan ikke ta høyde for feilmontering, feilplassering, endringer i produksjon som måtte komme etter dette, anlagte soner, støtflate, fundamentering osv.
Lekeplassinspektører sertifisert etter gjeldende krav endret i hhv 2018 og 2023, er personlig sertifisert etter personsertifiserings-standarden; ISO 17024 til å utføre sakkyndig kontroll av produkter, installasjoner og tilhørende underlag på lokasjoner produktene er oppført i utstyrets levetid. Eksempelvis som vi er gjennom S2P som tilfredsstiller disse.
Formålene, kompetansekravene og hva «uttalelsene» skal benyttes til er altså noe ulike. Litt mer detaljert:
En produktsertifisering gjennomføres av et vanlig av anerkjent testhus som DNV, TÜV osv. De har normalt en sertifisering, men ikke på person nivå slik vi kjenner dette. Dvs at det er de interne kvalitetsrutine og kompetansenivåkrav osv som er underlaget for det de uttaler. Normalt er de som utfører dette kurset eller liknende på regelverk og krav, men det er ikke med krav til personlig å ha en akkreditert sertifisering slik det er for å være sertifiserte lekeplass inspektør.
Testhus utfører bl.a. en del material egenskaper ift giftighet, flambarhet, styrke beregninger, i fysiske tester eller teoretisk basert på det produsenter opplyser osv – normalt av ingeniører – for å sikre at utstyr de sjekker tåler de belastninger det skal slik standardene beskriver og krever og andre forhold som det ikke er naturlig, praktisk gjennomførbare å gjøre ved den type kontroll vi utfører. Lekeplassinspektørene gjør ikke dette ut over å kontrollere normale forhold som åpenbar styrke, råte, stabilitet osv der utstyret står.
Oppgaven for lekeplassinspektører er hovedsakelig oppgaver på lokasjoner der utstyr er satt opp for bruk, over tid gjennom livsløpet til produktet. Ofte ift endringer som kan påvirke sikkerheten til bruken av ustyret som bruk, slitasje, hærverk og miljø. En skal følgelig ha blikk for å særlig ha fokus på bevegelige deler, sammenføyninger, ulike slitasje og påvirkninger fra miljø og bruk osv.
Kontrollutføring skal skje etter egne strenge krav til uhildethet og etiske retningslinjer beskrevet i de nevnte overordnede standarder som også stiller krav til rapporteringen. Sertifiseringen skal gjelde for flere ulike kontroller som bl.a.; års og sluttkontroll etter montering og rehabiliteringer, kontroll av soner, montering, fundamentering, støtflate kontroll ift tilfredsstillende demping (HIC test), men og periodiske kontroller, etter-ulykke kontroller mm samt ofte faglig veiledning og rådgiving i regelverk og krav i ulike settinger.
Sertifisering er helt frivillig og samtidig veldig vanlig og forventet utført for produkter i dag. Dette gjøres iht produktstandarder. Så også lekeplass og aktivitetsutstyr. Det er normalt et krav ved anbud, innkjøp osv . Men det er samtidig ingen garanti for at utstyr faktisk er 100% iht krav. Vi har en hel del eksempler på sertifisert utstyr som ikke møter kravene i standardene. Dette kan ha flere årsaker; at produsenten har endret på utstyret og evt fått en formell aksept på at det er ok uten at feil er oppdaget, at det er feilmontert eller så er det åpenbart også at sertifiseringshuset ikke har sett avviket i ustyret. Vi kjenner til flere eksempler der sertifisert utstyr har hatt alvorlige avvik som fastklemming av hals og hode (kvelnings sitasjon), for finger og fot osv.
Dette kan noen ganger være en utfordring. Særlig fordi testhusene (skal) ansees som pålitelige og selgere og andre presenterer en sertifisering som en godkjenning. En godkjenning som skal «avklare» at evt påviste avvik lekeplassinspektørene finner på utstyr ikke er riktig påvist. Det er feil.
Slik en del etter hvert har fått med seg; ordet godkjenning kan ikke benyttes på dette produktområdet da vi ikke har noen godkjenningsordning på produktområdet slik ansvarlig myndighet DSB selv beskriver dette på siden vi har lenket til. Les mer om produsent og salgs ansvar osv.
Utfordringen er og at iht de nye produktstandardene så SKAL ny-montert utstyr – helt nytt, endret, rehabilitert, flyttet osv - kontrolleres av en sertifisert uhildet tredjepart – altså en sertifisert lekeplassinspektør – FØR det tas i bruk. Hvorfor? Svaret gir seg vel litt selv, hovedsakelig er det en kvalitetssjekk på montering og tidligere nevnte lokale forhold, men og om det skulle være mulige feil ved utstyret (og da evt også sertifiseringen). Selv om det ikke står i klartekst. Hvorfor skulle en eller ha dette som krav?
Standardene beskriver altså at lekeplassinspektørers uhildede kompetanse SKAL benyttes for kontroll, og da at utstyrets fysiske utforming og det tidligere nevnte om soner, stabilitet, montering, underlag osv er iht kraven ei de gjeldende produktstandardene.
Et spørsmål er ofte; kan en kontroll av et utstyr utført av en sertifisert lekeplassinspektør ansees som noe i nærheten av en produktsertifisering.
Dvs at det i seg selv skal kunne bekrefte samsvar med en produktstandard?
Nei, den kan ikke det.
Åpenbart bl.a. ettersom en hel del fysiske styrke tester som utføres ved sertifisering ikke blir utført. En sertifisering gjelder en type utstyr og alle like utstyr en produsent lager – selv om det viser seg at de har mangler. En kontroll fra en lekplassinspektør gjelder kun det eksplisitte utstyret som blir kontrollert, der det står, den dagen det ble kontrollert. Ikke andre liknende som kan stå andre steder.
Samtidig er det åpenbart at serieproduserte produkter, uavhengig av hvor de står og når de kontrolleres, ofte har et stort potensiale for de samme systematiske avvikene som en erfaren inspektør kjenner til. Eksempelvis at et standard møte av elementer i et tak veldig ofte skaper hektefare for snor, at serieproduserte gulv med små marginer i åpninger mellom gulvbord ofte kan ha hektefare for finger ved utgang rutsjebane og brannmannstang, eller at horisontalt stilte grove planker i rekkverk fører til klatrebarhet osv. Det er mange slike gjentagende og like (serieproduserte) avvik i en rekke utstyr vi kjenner til. Likens er det og stor sannsynlighet for at et riktig montert utstyr som ikke har avvik, heller ikke vil ha det andre steder.
Så en kontroll av et nytt serieprodusert utstyr, som kan dokumenteres montert helt etter monteringsanvisningen, og som ikke har avvik vil følgelig langt på vei kunne bekrefte overfor en kjøper at ustyret blir leverte uten avvik og mangler fra krav ift slik en lekeplass inspektør utfører kontroll. Produsenten (dere) kan selv velge å dokumentere andre beregninger og forhold som styrke osv. Det er som sagt ingen krav til produktsertifisering.
Så er det vel opp til leverandørene og også stille garantier som gjør at enkunde føler at det er trygt å hande.
For innkjøpere kan dette være et dilemma / og samfunnet et tanke kors; om en skal kunne ha en nisje av nytenkende og genuine småprodusenter ofte med langt mer håndlagde enn fabrikkproduserte utstyr, ofte i naturmaterialer i stede for plast, kompositt, stål og glassfiber så må en la de slippe til. Det er mange som liker og foretrekker enkle og «gode» produkter uten avanserte elementer eller stor høyde, og også en litt mer lokal leverandør som kan hende er flink til å følge opp sine kunder og at dette mer enn oppveier for masse kostbar dokumentasjon som ved mindre produksjons antall er med på å drive prisen vanvittig opp – på allerede kostbare utstyr. Det er jo lov å se, vurdere og tenke selv – ikke bare stole på formaliteter.
Og ønsker en egen sertifisering og tilstrekkelig kompetanse til å kunne gjøre dette så er Project eller Inspect nivå i S2P sertifiserings stigen et veldig godt utgangspunkt!
Da håper jeg dette gir en noenlunde pekepinn.
06-25